1、届中考英语一轮复习阅读理解优练52019中考英语阅读理解优练(5)及答案【能力选练】 A(2019中考选练)As young students, you have many dreams. These dreams can be very big, such as winning the Nobel Prize; they can also be small, such as becoming one of the best students in your class.Once you find a dream, what do you do with it? Do you ever try
2、 to make your dream real?Andrew Matthews, an Australian writer, tells us that making your dreams real is lifes biggest challenge. You may think youre not very good at some school subjects, or that its impossible for you to become a writer. Those kinds of ideas stop you from realizing your dream.In f
3、act, everyone can realize his dream. The first thing you must do is to remember what your dream is. Dont let it leave your heart. Keep telling yourself what you want every day and then your dream will come true faster. You should know that a big dream is, in fact, made up of many small dreams.You mu
4、st also never give up your dream. There will be difficulties on the road to your dreams. But the biggest difficulty comes from yourself. You need to decide what is the most important. Studying instead of watching TV will help you to get better exam results, while saving five yuan instead of buying a
5、n ice cream means you can buy a new book.As you get closer to your dream, it may change a little. This is good as you have the chance to learn something more useful and find new hobbies.1. Which of the following isnt mentioned in this passage?A. You may think youre not good at some school subjects.B
6、. Making your dreams real is lifes biggest challenge.C. You must never give up your dream.D. Listening to English more can help you realize your dream.2. If we have dreams in our hearts and work hard, our dreams _.A. cant be realized B. can be very smallC. will come true D. can be very big3. How do
7、you make your dream come true faster?A. Remember what your dream is.B. Dont let your dream leave your heart.C. Keep telling yourself what you want every day.D. A, B and C.4. To make your dream real, the first thing you must do is _.A. to remember what your dream is B. to decide what is the most impo
8、rtantC. to learn something more useful and find new hobbiesD. to get better exam results5. The best title of this passage is _.A. How to Become a WriterB. How to Make Your Dream RealC. A Big Dream Is Made Up of Small DreamsD. Everyone Can Realize His Dream参考答案DCDAB 【能力选练】 B2016中考英语阅读理解分类练习:记叙文Gladys
9、 Ho lm was a secretary . She worked in an office all her life. Gladys made about $15,000 a year. She died when she was 86 years old. And she left a big surprise$18 million! She gave the money to a childrens hospital. Gladys Holm never got married or had any children. But she always liked children, a
10、nd she wanted to help them. When her friends daughter was ill in hospital, Gladys brought her a toy bear. After that, she visited the hospital many times. Every time she visited, she brought toy bears for those children. After that, people started to call Gladys the “Toy Bear Lady”. Gladys always ga
11、ve toys and other presents to her friends but no one knew she had a lot of money. She lived in a small house outside Chicago. Everyone was very surprised when they learned that she was a millionaire. One of her friends said, “She always gave us nice presents and things, but we didnt know she was ric
12、h.” How did Gladys get so much money? She asked her boss how to make more money, and she listened to what he said. She bought the stocks (股票) that he told her to buy, and she got very rich. Before she died, she talked to her friends about “giving something to the childrens hospital”. No one knew tha
13、t the “something” was $18 million!【小题1】Gladys Holm often visited the hospital and gave children toy bears because_. Ashe had too much moneyBshe had a lot of toy bearsCshe liked children very muchDshe had never got married and had no children【小题2】People started to call Gladys the “Toy Bear Lady”_.A.
14、after she diedB. after she visited the children in hospital many timesC. before her friends daughter was illB. before she worked with his boss【小题3】Everyone was surprised that_. AGladys lived such a long lifeBGladys had so much moneyCGladys lived in a small house outside ChicagoDGladys always gave he
15、r friends nice presents【小题4】 _, so she got rich. AGladys made $15,000 a year as a secretaryBGladys did another job in the hospitalCGladys got the money from the bossDGladys did what the boss told her to do【小题5】When Gladys Holm became a millionaire,_. Ashe spent most of the money on nice presents and
16、 thingsBshe stopped workingCshe still lived in the same wayDshe could hardly wait to tell her friends and family【能力选练】 C阅读理解。Paragraph 1Scientists have learned a lot about the kinds of people need. They say that there are several kinds of food that people should eat every day, they are: (1) green an
17、d yellow vegetables of all kinds; (2) citrus (柑桔) fruits and tomatoes; (3) potatoes and other fruits and vegetables; 94) meat of all kinds, fish and eggs; (5) milk and foods made from milk; (6) bread or cereal (谷类), rice is also in this kind of food; (7) butter, or something like butter. Paragraph 2
18、People in different countries and different places of the world eat different kinds of things. Foods are cooked and eaten in many different kinds of ways. People in different countries eat at different times of the day. In some places people eat once or twice a day; in other countries people eat thr
19、ee or four times a day. Scientists say that none of the differences is really important. It doesnt matter whether foods are eaten raw or cooked, canned (罐装的) or frozen (冷冻的). It doesnt matter if a person eats dinner at 4 oclock in the afternoon or at eleven oclock at night. The important thing is wh
20、at you eat every day. Paragraph 3There are two problems, then, in feeding the large number of people on the earth. The first is to find some way to feed the worlds population so that no one is hungry. The second is to make sure that people everywhere have the right kinds of food to make them grow to
21、 be strong and healthy. 1. According to(依据)the scientists,which of the following groups of food is the healthiest for your lunch?A. Chicken, apples, cereal and cabbages. B. Potatoes, carrots, rice and bread. C. Oranges, bananas, fish and tomatoes. D. Beef, pork, fish and milk,2. It is important for
22、people to eat _. A. three times a day B. dinner at twelve oclock C. cooked food all the time D. something from each of the seven kinds of food every day 3. People in different countries and different places of the world _. A. have the right kinds of food to eatB. cook their food in the same way C. h
23、ave their meals at the same timeD. eat food in different ways 4. Which of the following is not true?A. People in some places dont have enough to eat. B. There are too many people in the world. C. One of the problems is that no one is hungry. D. The scientists are trying to make people grow to be str
24、ong and healthy. 5. If there is Paragraph (段落) 4, what do you think is going to be talked about?A. When people eat their lunch. B. What to do with the two problems. C. How to cook food in different ways. D. Why people eat different kinds of food. 参考答案这篇短文分为三个落:第一段列举了科学家研究了人们每天要吃的食物;第二段讲述了不同国家的人们饮食习惯
25、和饮食结构等各方面有很大差异。但这些对人来说都没不是很重要的,重要的是每天吃什么。第三段阐述了两个问题:如何解决世界人口的吃饭问题,既要吃饱,又要吃得健康。1. A。本题属表层理解题。由第一段科学家建议七大类食品可知答案非A莫属。2. D。由“The important thing is what you eat every day.”及第一段的内容可知D是正确答案。而根据第二段可知A、B、C皆为错误的。3. D。第二段开头的“People in different countries and different places of the world eat different kinds
26、of things. Foods are cooked and eaten in many different kinds of ways.”这两句是解答本题的关键。4. C。根据第三段所讲的内容,C项显然是错误的。5. B。A、C和D都是在上文刚刚谈论过的,又根据第三段“There are two problems, then, in feeding the large number of people on the earth.”所提的两个问题,可以推知下文可能要谈论如何解决这两个问题。故答案为B。【能力选练】 D(2019中考科普环保类选练)When youre curious (好奇)
27、 about something, and want to know more about it, you can use the way of asking questions. Asking questions is the first step to make discoveries and find interesting answers. The steps below can guide you during the research (研究).Step 1 On a notecard or piece of paper, write down the subject that y
28、ou are interested in. Just get the main idea down. For example, you might write: Discover more about dinosaurs.Step 2 Next, stop and think for a moment about what you already know about your subject. List what you already know like the sentences below:(1) Dinosaurs lived long before human beings app
29、eared.(2) Dinosaurs lived on the earth for more than 150 million years.(3) Some dinosaurs fed on plants, some on meat.Step 3 What can you do with what you want to learn? By asking questions. On your paper, start writing down questions about the dinosaurs as you think of them:(1)Whats the best weathe
30、r for dinosaurs to live in?(2)How many kinds of dinosaurs are there?(3)Have dinosaurs really disappeared?Step 4 Armed with your list of questions, you can now go to the nearest library or computer to begin your research. As you learn more about your subject, youll probably discover some new question
31、s. For example, you might discover that dinosaurs disappeared about 65 million years ago. Why? What happened? Asking new questions can help you research your subject more widely.The next time you find something interesting to research, take time to organize (组织) your thinking by asking good questions. And remember learning more always brings more questions.1When you do some research, you should take the following steps: . list what you want to know choose a research subject list what you already know discover new problemsA
copyright@ 2008-2022 冰豆网网站版权所有
经营许可证编号:鄂ICP备2022015515号-1