1、中考英语英语阅读理解精选附答案中考英语英语阅读理解精选附答案一、英语阅读理解专项练习试卷1根据短文内容选择最佳答案。 Even in early time, people could realize the importance of dreams and knew that dreams gave meaning to life. Every great achievement has been the result of years of dreaming. If a person has a dream and holds fat to it, he or she will find a
2、 way to bring it into reality(现实). Children do not have much experience or knowledge. However, they are natural dreamers. We should not laugh at them for being naive. Many great men were dreamers when they were children. One such dreamer was Thomas Edison He used to be ostracized(排斥)when he was in p
3、rimary school, but his achievements were greater than everyone elses in his time. Teenagers and young people should also be encouraged to dream. The world is full of successful teenagers and young people. They dreamt big and their dreams changed their lives and even the world. Steve Jobs and Bill Ga
4、tes are the good examples. They have developed technology and brought great progress to human besides making money for themselves Older people should believe that it is never too late to dream and that human mind is never too old to make dreams tum into reality. Colonel Saunders realized his dreams
5、at the age of 67 and set up the biggest fried chicken company (KFC) in the world. To dream is a wonderful ability which can lead to wonderful results. Olympic records were broken by players who were brave enough to dream. No one is too young or too old to dream and to make dreams come true.(1)People
6、 who _ could probably realize their dreams, A.find a way to dreamB.dream and hold fast to themC.get the meaning of lifeD.have very good school results(2)Young people should be encouraged to dream because _. A.their dreams are naturalB.they are greater than everyone elseC.they have much knowledgeD.th
7、eir dreams might change the world(3)What does the example of Colonel Saunders show us? A.Setting up a big company is a wonderful ability.B.Developing technology can bring great progress.C.Even older people can make their dreams come true.D.People should be brave enough to dream when they are young.(
8、4)The underlined word naive in the passage means _ in Chinese. A.逆反的B.幼稚的C.调皮的D.冲动的(5)The best title for the passage is _. A.From Dream to RealityB.Good Examples of DreamsC.Achievements in HistoryD.A list of Successful Dreamers【答案】 (1)B(2)D(3)C(4)B(5)A 【解析】【分析】主要讲了如果一个人有一个梦想,并坚持下去,他或她会找到一种方法来实现它。 (1
9、)细节题。根据If a person has a dream and holds fat to it, he or she will find a way to bring it into reality(现实).可知如果一个人有一个梦想,并坚持下去,他或她会找到一种方法来实现它,故选B。 (2)细节题。根据They dreamt big and their dreams changed their lives and even the world.可知们梦想远大,梦想改变了他们的生活,甚至改变了世界。故选D。 (3)细节题。根据前句Older people should believe th
10、at it is never too late to dream and that human mind is never too old to make dreams tum into reality.可知老年人应该相信,做梦永远不嫌晚,人的心智永远不嫌老,不会让梦想变成现实。故选C。 (4)推断题。根据前句Children do not have much experience or knowledge. However, they are natural dreamers.可知孩子们没有多少经验和知识,然而,他们是天生的梦想家。所以我们不应该嘲笑他们的幼稚,故选B。 (5)主旨题。根据全
11、文可知主要讲了如果一个人有一个梦想,并坚持下去,他或她会找到一种方法来实现它。即从梦想到现实,故选A。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。2阅读材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。 A British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera, making the audience (观众) enjoy his lively performance of th
12、e Monkey King. Ghaffar Pourazar, born in Iran, said he has been a big fan of Bruce Lee since he was a child and is full of interest about China. In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London by professionals from Jingju Theatre Company of Beijing. Ghaffar said he fell in love with
13、the beautiful voices, colorful costumes, excellent shows and so on. So after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school. At the age of 32, he had to learn with teenage students every day, starting from the most basic training of the legs and waist.
14、At the time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera. To him, it was the biggest obstacle. But he never gave up. Four years later, he began to learn to perform the Monkey King, a traditional character from the Chinese classic story Journey to the West. He said he arrived in the workr
15、oom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character. Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect (方言) but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King. To help more p
16、eople enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United States, Britain and other countries. When he found that the language was difficult to understand, he started to translate Beijing Opera song lyrics. Ghaffar led a group of actors to perform 66 times in
17、 a month and a half in the United States. He also led a 48-member team to perform in Malaysia. In the past 10 years, he has performed in more than 400 shows.(1)In the year of 1994, Ghaffar began to _. A.make friends with Bruce LeeB.take an interest in ChinaC.learn Beijing Opera in BeijingD.act the p
18、art of the Monkey King(2)The underlined word obstacle in Paragraph 3 probably means _. A.chanceB.problemC.topicD.dream(3)It can be inferred from the passage that Ghaffar _. A.is successful in performing Beijing OperaB.has written some books about Beijing OperaC.got a prize for translating Journey to
19、 the WestD.doesnt need any more members in his team(4)The passage is most probably from the part of _ in a newspaper. A.sportsB.businessC.cultureD.education【答案】 (1)C(2)B(3)A(4)C 【解析】【分析】文章大意:本文主要叙述出生在伊朗的英国人加法尔。他从小就是李小龙的忠实粉丝,对中国充满兴趣,他爱上了美丽的声音、多彩的服装、精彩的演出等等。开始学习京剧的过程。今天的加法尔不仅是一个讲北京话的好地方,而且还因京剧而出名。他曾因表
20、演猴王获得国际最高奖项。为了帮助更多的人欣赏京剧,加法尔经常在美国、英国和其他国家的学校教授传统的艺术形式。当他发现这门语言很难理解时,他开始翻译京剧歌词。 (1)细节理解题。根据after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.一年后,他独自来到中国,在北京的一所学校学习京剧。可知1994年在北京学习京剧,故选C。 (2)词义猜测题。根据At the time, he was mostly troubled by the dialogue in
21、 Beijing Opera.当时,他主要为京剧的对白所困扰。可知对外国人来说对白是最大的问题。A: chance机会; B: problem问题; C: topic题目; D: dream梦想。故选B。 (3)推理判断题。根据Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.今天的加法尔不仅是一个讲北京
22、话的好地方,而且还因京剧而出名。他曾因表演猴王获得国际最高奖项。可以推知他在京剧方面是成功的,故选A。 (4)文章出处题。本文主要介绍加法尔他爱上了美丽的声音、多彩的服装、精彩的演出等等。开始学习京剧的过程并因京剧而出名。他曾因表演猴王获得国际最高奖项。可以推知文章来自于报纸上的中国文化的一部分,故选C。 【点评】考查阅读理解。要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。3根据短文内容,从各题所给的四个选项中选择一个正确答案。 A youn
23、g couple decided to go camping in the mountains to celebrate their first year of marriage. They took with them all the things they would need to go campingwarm clothes, food and a tent. They went up to the mountains and found the perfect place to set up their tent. After that, they decided to go for
24、 a hike(远足)to see more of the mountains. After a long hike, they went back to their camp, built a fire and cooked dinner. Finally, it was time to go to sleep, Sometime in the middle of the night, the wife woke her husband up and said, Look up at the sky. What do you see? Her husband answered, I see
25、millions of stars. His wife said, Thats right. What does that mean to you? The husband said, Well, if there are so many stars out there, that means there might also be a planet just like the planet we live on: And if thats true, then there could be life on one of those planets, Thats kind of excitin
26、g! His wife said, You are wrong. It means that someone has stolen our tent!(1)The young couple went to the mountains to _. A.go fishingB.have a partyC.go campingD.celebrate birthdays(2)Before going hiking, they _. A.built a fireB.set up a tentC.went to sleepD.cooked dinner(3)The husband could see _
27、in the sky. A.many nice birdsB.lots of planesC.some dark cloudsD.millions of stars(4)The wife wanted to tell her husband _. A.someone stole their tentB.the stars were beautifulC.people lived on other planetsD.there was a planet like theirs(5)The best title of the passage is _. A.A Boring TripB.A Gre
28、at PlanetC.A Missing TentD.A Perfect Night【答案】 (1)C(2)B(3)D(4)A(5)C 【解析】【分析】本文讲述一对年轻夫妇决定去山里露营庆祝他们结婚的第一年,半夜发现帐篷被偷了。 (1)细节题。根据 A young couple decided to go camping in the mountains to celebrate their first year of marriage可知一对年轻夫妇决定去山里露营,故选C。 (2)细节题。根据 They went up to the mountains and found the perfect place to set up their tent. After that, they decided to go for a hike(远足)to see more of the mountains 可知去远足之前,他们搭个帐篷,故选B。 (3)细节题。根据 Her husband answered, I see millions of stars 可知丈夫看到数百万颗星星,故选D。 (4)细节题。根据 It means that someone has stolen our tent 可知妻子想告诉丈夫有人偷了他们的帐篷,故选A。 (5)主旨题。根据本文讲述一对年轻夫妇决定去山里
copyright@ 2008-2022 冰豆网网站版权所有
经营许可证编号:鄂ICP备2022015515号-1